Surdegsstart på råg

 
Jag har en surdeg hemma i kylskåpet och jag skapade den av rågmjöl. Personligen använder jag bara denna sortens surdeg eftersom jag tycker den funkar till alla möjliga surdegsrecept. 
 
Ingredienser: 
 
2 dl rågmjöl
2 dl vatten
1 äpple
 
Skala och riv äpplet fint. Blanda alla ingredienser i en ganska stor glasburk. Rör om en eller två gånger per dag och mata den på den fjärde dagen med ungefär två matskedar vatten och 3 msk rågmjöl. När den doftar (och inte stinker) syrligt och bubblar lite är den klar att skapa storverk med. Se till att du sparar lite efter användning så att du kan mata den och få mer surdeg. 
 
Tips 1! Förvara surdegen i kylskåpet så behöver den inte lika mycket omsorg. Mata den med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl ungefär en gång i veckan och låt den då stå ute i rumstemperatur över natten så att den kommer igång igen. 
 
Tips 2! Skär sig surdegen under tiden den står i kylskåp är den bara att röra om lite. 
 
 
0 kommentarer