Surdegsbröd av skållat havregryn

Detta bröd håller sig saftigt länge! Det ska jäsa över natten så det gäller att planera en gnutta. Dagen efter tar allt som allt ungefär 3 timmar, men det mesta är jästid. Plugga, städa eller spela lite gitarr därimellan!
Receptet ger tre bröd.
Ingredienser:
Skållningen:
350 gram kokande vatten
150 gram havregryn
50 gram linfrön
Övriga ingredienser:
450 gram vatten
350 gram rågsurdeg (se tidigare recept)
20 gram jäst
750 gram vetemjöl, gärna special
100 gram dinkel- eller rågmjöl, fullkorn
20 gram socker
25 gram salt
Gör så här:
Häll det kokande vattnet över havregrynen och linfrönen. Blanda och sätt en tallrik över bunken. Låt stå över natten.
Nästa dag:
Blanda skållningen med alla de andra ingredienserna, gärna saltet sist för att få en optimal glutenbildning och därmed ett fint, högt bröd. Knåda cirka 10 minuter för hand (helst längre om du orkar) eller i maskin. Låt stå en halvtimme.
Dela sedan degen i tre delar och lägg dem på bakplåtspapper i passande formar, exempelvis 1,5 liters avlånga formar eller en liten ugnsform. Låt jäsa igen, cirka 1 ½ timme.
Sätt ugnen på 250 gramder (eller varmluft 225 grader). Sätt in bröden på gallret och sänk till 200 grader (180 grader för varmluft). Låt stå inne cirka 35 minuter. Prova gärna med en termometer, grova bröd ska vara ungefär 98 grader. Låt svalna på galler.