Mat, miljö och hållbarhet

Tillbaka i Örebro efter en underbar sommar i Bjursele bland får och abborrar! Länge sedan sist nu. Jag har alltid storslagna planer på att hålla bloggen uppdaterad varje vecka men... kanske det är nu det vänder!

Tredje terminen på måltidsekologprogrammet och nu läser vi en kurs vid namn Mat, miljö och hållbarhet. Vi driver projekt om offentlig måltider (jag och två till undersöker måltiderna på Örebro Universitetssjukhus) och har seminarier om framtidens matförsörjning och "hållbar utveckling". Jag har aldrig tidigare riktigt reflekterat över hur luddigt och svårtolkat begreppet ”hållbar utveckling” är – det är ju att utvecklingen ska vara hållbar. Eller? Nu känner jag mig mer kritisk till företag och organisationer som använder begreppet – vad har de för definition egentligen? Är den stark eller svag? För mig är det underligt att företag och privatpersoner överhuvudtaget kan ta naturresurser för givet och jag hoppas att allt fler vaknar upp – kanske inte på grund av att de bryr sig om miljön men om inte annat för att de inser att resurserna är begränsade och att de för ekonomin skull måste börja ta ansvar (vilket kallas CSR - Corporate Social Responsibilty.)

Kursen känns intressant och livet känns bra. Jag saknar dock livet på landet och älven, fisket, ankorna, lugnet. Men Örebro är bra och utbildningen är bra. Nästa termin börjar vi på restauranghögskolan Grythyttan och utbildar oss inom gastronomins magiska värld. Det ser jag fram emot.
0 kommentarer